Breaking the Barriers II – Σπάζοντας τα Φράγματα της Ιδρυματοποίησης 2
Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018
Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2018 και είχε διάρκεια 18 μήνες. Αποτέλεσε συνέχεια προηγούμενης δράσης στο πλαίσιο του Erasmus+. Στο πλαίσιό του το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας συνεργάστηκαν με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Δυτικής Ελλάδα και το Ίδρυμα στα Λεχαινά Ηλείας, όπου παρέμβηκε η ομάδα των εθελοντών του έργου.
Οι εθελοντές βοήθησαν την ήδη υπάρχουσα επιστημονική ομάδα στο Ίδρυμα των Λεχαινών, απόρροια της συνεργασίας της Διεύθυνσης με τη ΜΚΟ LUMOS, την οποία απάρτιζαν 1 ψυχολόγος, 1 λογοθεραπεύτρια, 1 κοινωνική λειτουργός και 3 φροντιστές, καθώς βέβαια και το μόνιμο προσωπικό του ιδρύματος, και η οποία συγκροτήθηκε το 2016.
Το Ίδρυμα των Λεχαινών φιλοξενούσε 52 άτομα με αναπηρίες, τα οποία εισήχθησαν εκεί ανήλικα, υπό αμφίβολες συνθήκες και με σοβαρές ανησυχίες για το σεβασμό των δικαιωμάτων τους και τον τρόπο ζωής τους καθημερινά. Το Πρόγραμμα Αποϊδρυματοποίησης του ΙΥΠ και του LUMOS στόχο είχε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής αυτών των ατόμων, να εξασφαλίσει το σεβασμό στα δικαιώματά τους, να καλλιεργήσει τις δυνατότητές τους για κοινωνικές δεξιότητες και να οδηγήσει στον απώτερο σκοπό που είναι η μετάβαση σε μια φροντίδα κοινοτική και όχι ιδρυματική. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο παρέμβασης η συνεισφορά των εθελοντών κρίθηκε σημαντική.
Οι εθελοντές προήλθαν από τις οργανώσεις Fédération régionale Familles Rurales des Pays de la Loire, Γαλλία, STRANAIDEA Società Cooperativa Sociale Impresa Sociale Onlus, Ιταλία, Asociacion de Personas con Discapacidad Verdiblanca, Ισπανία, ALLIANSIN KEHITTAMISPALVELUT, Φινλανδία.
Στόχος του έργου ήταν η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων με αναπηρία που ζούσαν στο ίδρυμα των Λεχαινών, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της τοπικής κοινότητας πάνω σε ζητήματα αναπηρίας και ανθρώπινα δικαιώματα και η προώθηση του εθελοντισμού. Οι εθελοντές αυτοί μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στις εκπαιδευτικές δράσεις ή τις δραστηριότητες αναψυχής των φιλοξενουμένων, να συμμετέχουν σε εκδρομές και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες εξόδων και να βοηθούν στην ενσωμάτωση των φιλοξενουμένων, των αναγκών τους αλλά και της ιδέας του εθελοντισμού στην τοπική κοινότητα και στον γενικότερο διάλογο τής εν λόγω παρέμβασης με την κοινωνία.
Μέσω της εμπειρίας των εθελοντών στο Κέντρο Λεχαινών ικανοποιείται και το αίτημα για μαθησιακή διαδικασία που θέτει το πρόγραμμα EVS.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ